Din teoriile lui Alfred Adler

Caracterul omului este destinul sau.
HERODOT

Adler

Afirmatia ca linia vietii unui om ramane relativ neschimbata, poate fi de neinteles pentru multi.

Este greu de gasit doi oameni, care, din una si aceeasi experienta de viata sa traga aceeasi concluzie practica.

Din masa experientelor sale, omul nu extrage decat o morala strict limitata si privita mai indeaproape, aceasta morala se adapteaza intr-un fel sau altul la linia vietii sale, intarind-o in tiparele sale. Se spune ca noi insine suntem cei care ne facem experienta, ceea ce arata ca fiecare este stapan pe aprecierea pe care i-o da.

Zilnic putem constata ca oamenii trag de fapt din experientele pe care le traiesc concluziile cele mai diverse. Sa presupunem, de exemplu, un om care face in mod obisnuit o greseala oarecare; chiar daca reusim sa-l convingem ca greseste, rezultatele vor diferi de la individ la individ.

Se poate ca unul sa traga concluzia ca ar fi timpul sa scape de obisnuinta sa. Un altul va riposta ca, dat fiind faptul ca de atata amar de vreme actioneaza astfel, ii este imposibil sa faca altfel. Un al treilea va imputa parintilor sai greseala educatiei primite: va sustine ca nimeni nu s-a ingrijit niciodata de dansul sau ca a fost tratat cu prea multa indulgenta, sau, dimpotriva, prea aspru; orice ar fi, el ramane la modul sau de a proceda.

La drept vorbind, ultimii se dau de gol, aratand ca ei inteleg sa dispuna de o justificare. In felul acesta, nu fara o aparenta motivare, ei pot totdeauna sa se sustraga in mod prevazator de la autocritica. Ei nu ar fi niciodata vinovati, vina pentru tot ceea ce nu au reusit ei sa faca, revine altora mereu. Neluand in considerare faptul ca nu fac niciun efort ca sa evite greseala, ei persista in aceasta, pe cand educatia deficitara nu se face vinovata de comportamentul lor decat in masura in care o vor ei.

Semnificatia multipla a experientelor de viata, posibilitatea de a trage din ele concluzii divergente, ne fac sa intelegem de ce un om nu-si schimba felul sau de a fi, ci mai degraba isi suceste si rasuceste in asa fel trairile pana cand acestea ajung sa se ajusteze cu felul sau de a fi.

Se pare ca lucrul cel mai greu pentru om, este acela de a se cunoaste pe sine insusi si de a se schimba.