Psihoterapie de familie

In psihoterapia de familie sunt implicati copiii, parintii si alti membri ai familiei, pentru ca atunci cand unul dintre ei are o problema, intreaga familie este afectata. Cand intreaga familie lucreaza pentru rezolvarea unei probleme, isi insuseste o modalitate de a gasi solutii si de a rezolva probleme si in alte situatii conflictuale.


De fapt, scopul oricarui tip de terapie vizeaza insusirea de catre client a unui mod de a gasi solutii eficiente in diverse situatii de viata. Psihoterapia poate raspunde parintelui la intrebari legate de ce anume are nevoie copilul si cum ii poate oferi. De asemenea, va invata sa inteleaga comportamentului copilului si ce nevoi ascunde prin modul propriu de manifestare.


Prin lucrul cu copiii si adolescentii se va ajunge la intelegerea si rezolvarea problemelor emotionale si de comportament. Cauzele pot fi legate de perceptia pe care copiii o au fata de parinti, divort, probleme la scoala, conflicte, abuzuri, traume fizice. Adesea pot aparea la copii reactii de genul enurezisului nocturn, roaderea unghiilor, retragere, rezultate scolare slabe, hiperactivitate, agresiune sau dimpotriva timiditate.


Pot fi discutate si metode de crestere a copiilor; pedeapsa si rasplata, desi foarte folosite, sunt cele mai ineficiente atat in cresterea copiilor, cat si in lucrul cu tinerii sau in relatiile de munca. In locul acestora pot fi folosite consecintele logice si incurajarea.