Test psihologic – siguranta de sine

Pentru fiecare dintre întrebările testului bifaţi una dintre cele cinci variante de răspuns care vi se potriveste, astfel:
1 = dezacord total
2 = dezacord
3 = neutru
4 = acord
5 = acord total

Citiţi cu atenţie întrebarea înainte de a bifa vreun răspuns!
Nu aveţi limită de timp, dar este necesar să lucraţi fluent şi fără a zăbovi prea mult asupra fiecărei întrebări.


Campurile marcate cu * sunt obligatorii


INTERPRETAREA REZULTATELOR

Factorul PS = exprimarea propriilor sentimente
5 – 12 puncte
Aveți deplină siguranță de sine și o fire ponderată. Nu aveți dificultăți în exprimarea propriilor sentimente chiar dacă știți că aceasta v-ar putea crea probleme. V-ar prinde bine un moment de gândire înainte de a spune altora ce credeți.

13 – 18 puncte
Aveți un simț deosebit de a cântări când este momentul de a vă dezvălui sentimentele și când nu. Aceasta nu înseamnă că ați avea vreun fel de dificultate în a vă arăta dezacordul atunci când trebuie.

19 – 25 puncte
Din punct de vedere emoțional sunteți extrem de rezervat/ă. Nimeni nu știe ce își poate permite față de dumneavoastră și ce nu. Ar fi cazul să vă învățați a vă declara deschis și răspicat opiniile.

Factorul K = spiritul critic
5 – 12 puncte

Cu toate că dați dovadă de o predilecție accentuată pentru arma criticii, nu vă reușește prea des să o folosiți în mod judicios acolo și unde este cazul. Obișnuiți-vă să îi cântăriți în prealabil șansele de a fi apreciată ca utilă, precisă și fundamentală. A critica doar de dragul de a o face nu vă poate aduce niciun fel de avantaj.

13 – 18 puncte
Fără îndoială că știți ce înseamnă critica dreaptă și constructivă, doar o practicați deja. Ar mai fi nevoie doar de ceva exercițiu pentru a ajunge să o exprimați în detaliu și la obiect.

19 – 25 puncte
Dacă pe de o parte manifestați suficient de multă zgârcenie în emiterea de critici, pe de cealaltă prea multe înghițiți din partea celorlalți. Este foarte important să vă eliberați de această jenă dăunătoare și a vă asuma răspunderea pentru ceea ce spuneți.

Factorul Op = exprimarea opiniilor proprii
5 – 12 puncte

Aveți părerile dumneavoastră proprii, țineți la ele și găsiți mijloace adecvate de exprimare. Cu toate acestea nu este întotdeauna cazul, ar trebui să o știți. Chiar dacă uneori depășiți limitele, succesele sau aprecierea de care v-ați bucurat până acum sunt dovada că nu trebuie să părăsiți acest mod de a fi.

13 – 18 puncte
Sunt momente când nu vă puteți decide dacă este sau nu nevoie de părerea dumneavoastră. Încercați să vă argumentați opiniile într-un mod ofensiv pentru a dobândi siguranță în exprimare. Dacă vă veți manifesta coerent dezacordul, ceilalți nu vor avea cum să nu vă asculte până la urmă, măcar din când în când.

19 – 25 puncte
Foarte rar se întâmplă să spuneți ceea ce credeți. Păcat, corolarul este că sunteți în schimb mult prea des desconsiderat/ă și vă chinuie prea mult propria dumneavoastră lipsă de îndrăzneală. Faceți un efort și modificați-vă atitudinea în mod corespunzător.

Factorul Frev = formularea revendicărilor
5 – 12 puncte

Aveți capacitatea de a emite revendicări și a vă lupta pentru acordarea lor, deci în această privință nu aveți probleme cu siguranța de sine. Ar trebui însă să vă feriți pe cât posibil de exagerări și să învățați a asculta cu răbdare și argumentele celorlalte părți, manifestând mai multă flexibilitate.

13 – 18 puncte
Poate că aveți motivele dumneavoastră pentru destul de multele rețineri pe care le aveți în formularea revendicărilor, dar nu ar trebui să permiteți celorlalți să nu vă lase să le exprimați când considerați că nu este necesar.

19 – 25 puncte
Vă vine extrem de greu să formulați vreo revendicare, ca să nu mai vorbim de a lupta pentru a o cuceri. Considerați cu prea multă ușurință că toți cei din jur vă jignesc și vă dezamăgesc și din această cauză de multe ori reacționați cu multă agresivitate. Este imperativ să vă decideți a părăsi această atitudine defetistă care vă aduce mult mai multe necazuri decât v-ați dori.

Factorul SpK = spiritul autocritic
5 – 12 puncte

Acordați prea multă atenție bârnei din proprii ochi în loc de a vedea și paiele din ochii altora. Nu vă judecați cu prea multă asprime, căci nu se poate să nu aveți și multe atribute pozitive.

13 – 18 puncte
Nu vă mărturisiți cu plăcere propriile slăbiciuni, dar le puteți critica. Această atitudine v-a asigurat până acum o stare de încredere în propriile puteri la care nu trebuie să renunțați în niciun chip.

19 – 25 puncte
Doar în situații absolut excepționale acceptați să admiteți că ați greșit, preferând în general să îi învinovățiți pe ceilalți de câte ori aveți ocazia. Vi se recomandă să începeți prin a vă privi singur/ă cu mai multă rezervă pentru a continua cu exersarea unei autocritici fără exagerări. Gândiți-vă că în niciun caz cei din jur nu vor accepta să fie în permanență făcuți răspunzători de soarta dumneavoastră.

Evaluarea scorului total
30 – 70 puncte

Simțul dumneavoastră de siguranță pe propria persoană este bine exprimat, chiar dacă uneori exagerați. Rețineți-vă când este cazul de la exprimări prea libere de opinie. Nu uitați că măsura în totul este o calitate a celor mai buni.

71 – 110 puncte
Aveți o conștiință de sine care se manifestă sănătos și cu plenitudine între limitele medii ideale.

111 – 150 puncte
Conștiința de sine nu vă este punctul forte. Prea des vă faceți reproșuri și prea proastă este părerea pe care o aveți despre propria persoană. Nu ar fi cazul să fie așa, deoarece prestațiile dumneavoastră sunt în perfectă ordine. Cu mai multă sensibilitate și atenție veți putea dobândi o siguranță de sine de care aveți mare nevoie, atât în relațiile cu cei din jur cât și pe plan profesional.